ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ – REGULATIONS

Ι. ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Χορού έχει ως στόχο την εξεύρεση και την προώθηση ταλαντούχων χορευτών στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς επίσης και την ανέλιξη της τέχνης του έντεχνου χορού στη Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη συνεργασίας με επαγγελματίες του χώρου από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

ΙΙ.   ΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

PRIVATE COACHING

 1. Οι διαγωνιζόμενοι των κατηγοριών Κλασικό Παίδων 11-14 και Κλασικό Νέων 15-19, θα έχουν  την δυνατότητα να κάνουν private coaching τις κλασικές τους παραλλαγές με διακεκριμμένους χοροδιδάσκαλους του εξωτερικού. Τα coaching αυτά θα έχουν διάρκεια μια εβδομάδα, την εβδομάδα που προηγείται του διαγωνισμού.

ΠΡΟΒΑ

 1. Στην κατηγορία Παίδων/Νέων (ΜΟΝΟ Κλασικό) θα γίνει πρόβα. Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν ένας-ένας την ευκαιρία να κάνουν πρόβα στη σκηνής ΜΙΑ ΦΟΡΑ την κλασική τους παραλλαγή με την σειρά εμφάνισης τους.
 2. Στην ανοικτή κατηγορία 9-11 ΟΛΟΙ οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία ένας-ένας να κάνουν πρόβα στη σκηνή ΜΙΑ ΦΟΡΑ την Σόλο χορογραφία τους με την σειρά εμφάνισης τους.
 3. Οι κατηγορίες: Σύγχρονο, Modern Jazz και Νεοκλασικό θα κάνουν πρόβα με την μορφή OPEN STAGE σε μικρές ομάδες. Οι διαγωνιζόμενοι στις ομάδες τους θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στη σκηνή, με τον χορογράφο τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΘΕΙ ΑΡΓΌΤΕΡΑ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 1. Οι διαγωνιζόμενοι θα διαγωνιστούν ΜΟΝΟ μια φορά (δεν θα υπάρχει ημιτελικός γύρος) και θα βαθμολογηθούν για αυτή την ΜΙΑ εμφάνιση τους.
 2. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι:
 3. Ανοικτή κατηγορία 9-11
 4. Κατηγορία Παίδων 11-14: Κλασικό, Σύγχρονο, Νεοκλασικό, Modern Jazz
 5. Κατηγορία Νέων 15-19: Κλασικό, Σύγχρονο, Νεοκλασικό, Modern Jazz

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

 1. Η Κριτική Επιτροπή θα βαθμολογήσει τους διαγωνιζόμενους, για να αναδείξει τους τρείς (3) νικητές από κάθε κατηγορία, καθώς επίσης και τις συμμετοχές που θα πάρουν έπαινο.
 2. Στην Ανοικτή κατηγορία 9-11 θα δοθούν διακρίσεις ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών. Ο συγκεκριμένος αριθμός θα ανακοινωθεί αργότερα.
 3. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωνονται στο τέλος της κάθε κατηγορίας όπου θα γίνεται και η απονομή των βραβείων.

ΙΙΙ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή αφού παρακολουθήσει τις συμμετοχές θα βαθμολογήσει τους διαγωνιζόμενους από το ένα (1) μέχρι το εκατό (100) για την τεχνική τους  και για τη καλλιτεχνική παρουσία τους σε όλες τις κατηγορίες (Κλασικό, Σύγχρονο, Νεοκλασικό, Modern Jazz και Ανοικτή κατηγορία 9-11).

Το “CDA Outstanding Award” για τον φετινό διαγωνισμό 2023 αναστέλλεται.

ΙV.  ΗΛΙΚΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

   1.  Ανοικτή Κατηγορία 9 – 11 χρόνων (π.χ: 9 χρονών και 1 μηνών μέχρι και 11 χρονών και 11 μηνών)

   2.  Κατηγορία Παίδων 11 – 14 χρόνων (π.χ: 11 χρονών και 1 μηνών μέχρι και 14 χρονών και 11 μηνών)

   3.  Κατηγορία Νέων 15 – 19 χρόνων (π.χ: 15 χρονών και 1 μηνών μέχρι και 19 χρονών και 11 μηνών)

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ, ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ,  ΣΤΙΣ 31/12/2022.

V.  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν Κύπριοι υπήκοοι ή νόμιμοι κάτοικοι Κύπρου τουλάχιστον για τα  πέντε (5) τελευταία χρόνια.
 2. Στην περίπτωση που οι διαγωνιζόμενοι είναι σπουδαστές του εξωτερικού,  τότε αυτοί θα πρέπει να είχαν φοιτήσει σε αναγνωρισμένη Ιδιωτική Σχολή Έντεχνου Χορού της Κύπρου και μέλος του Συνδέσμου Χορού Κύπρου.
 3. Στο διαγωνισμό ΔΕΝ έχουν δικαίωμα συμμετοχής επαγγελματίες χορευτές, εργοδοτούμενοι σε κυπριακά ή ξένα επαγγελματικά σχήματα  Χορού.
 4. Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται μόνο μέσω των μελών του Συνδέσμου Χορού Κύπρου.Η αίτηση που υποβάλλεται πρέπει να φέρει το όνομα της δασκάλας η οποία είναι μέλος του Συνδέσμου Χορού Κύπρου και έχει τακτοποιημένη την συνδρομή Μέλους της μέχρι και το 2022.
 5. Στο πρόγραμμα του διαγωνισμού αναγράφεται ΜΟΝΟ το όνομα της δασκάλας και δεν αναφέρονται οι επωνυμίες των σχολών.

 VI.   ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΚΛΑΣΙΚΟ

 1. Η παραλλαγή του Κλασικού ρεπερτορίου πρέπει να είναι μόνο από τον χορογράφο που έχει δηλωθεί στην αίτηση.
 2. Μικρές αλλαγές στο tempo των παραλλαγών μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον δεν αλλοιώνουν την αυθεντικότητα της παραλλαγής.
 3. Το κλασικό ρεπερτόριο πρέπει να γίνεται με pointe shoes (εκτός απο την Ανοικτή κατηγορία 9-11), tutu ή practice tutu. Το κοστούμι δεν θα ληφθεί υπόψη στην βαθμολογία της κριτικής επιτροπής

ΣΥΓΧΡΟΝΟ

 1. Σε αυτή τη κατηγορία οι χορογραφίες που παρουσιάζονται έχουν κινητικό λεξιλόγιο από τεχνικές Σύγχρονου Χορού όπως Release, Limon, Graham, Horton, Gaga, Flying Low (Zambrano) κ.α. Για τις ανάγκες του Διαγωνισμού η Κριτική Επιτροπή θα αναγνωρίζει αυστηρά ως Σύγχρονο Χορό μόνο χορογραφίες που δεν βασίζονται στα ακροβατικά και περιέχουν ξεκάθαρες τεχνικές Σύγχρονου Χορού. 
 2. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν χορογραφίες που θα περιέχουν βασικά στοιχεία του Σύγχρονου Χορού (άλματα, αιωρήσεις, στηρίξεις  πτώσεις, στροφές, ροή στη κίνηση, floor work, έλεγχο της βαρύτητας, αλλαγές επιπέδων κ.α).
 3. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα είδη χορού: hip hop, breakdance, latin, acrobatics / gymnastic tricks και οποιουδήποτε άλλου εμπορικού χαρακτήρα.

Χορογραφίες που στηρίζονται σε ήδη χορού πέραν του Σύγχρονου θα αποκλείονται.

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ

 1. Ενσωματώνει στοιχεία κλασικής και μοντέρνας τεχνικής αλλά με ευρύτερη χρήση του κορμού και δεν περιορίζεται στις παραδοσιακές κλασικές γραμμές και φόρμες που βρίσκουμε στο κλασικό μπαλέτο. Κάποια παραδείγματα χορογράφων του συγκεκριμένου είδους είναι: Forsythe, Kylian, Duatto κ. α. (διευκρινίζουμε ότι χορογραφίες των πιο πάνω και άλλων δεν μπορούν να παρουσιαστούν στον διαγωνισμό χωρίς τις απαραίτητες άδειες Πνευματικών Δικαιωμάτων.
 2. Η χορογραφία πρέπει να είναι πρωτότυπη και όχι από ρεπερτόριο εκτός και αν έχουν διασφαλιστεί τα δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να προσκομιστούν στην αίτηση.
 3. Η κατηγορία αυτή μπορεί να παρουσιαστεί με ή χωρίς πουέντ.

MODERN JAZZ

 1. Συνδυάζει στοιχεία κλασικής τεχνικής, μοντέρνου και Αφρικάνικου χορού. Το στυλ περιλαμβάνει ευέλικτες κινήσεις του κορμού, isolations, body alignment, contractions, tilts, leaps, turns, jumps, μουσικά πολυρυθμικά μοτίβα κ.α.
 2. Στην κατηγορία Modern Jazz περιλαμβάνονται: Lyrical Jazz, Broadway Jazz κ.α.
 3. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα είδη χορού: funky jazz, vogue, waacking, commercial jazz, hip hop, breakdance, latin, acrobatics / gymnastic tricks και οποιουδήποτε άλλου εμπορικού χαρακτήρα.(Χορογραφίες που στηρίζονται στα πιο πάνω είδη χορού θα αποκλείονται).

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 1. Η χρονική διάρκεια των χορογραφιών σε όλες τις κατηγορίες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1:30 (ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα) εκτός από την κατηγορία Κλασικό όπου η κλασική παραλλαγή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2:30 (δύο λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα).
 2. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν με ένα solo ανα κατηγορία (π.χ: 1 x Κλασσικό +1 x Modern Jazz + 1 x Σύγχρονο + 1 Νεοκλασικό σόλο).
 3. Στην Ανοικτή κατηγορία 9-11 τα παιδιά θα πρέπει να παρουσιάσουν ΜΙΑ χορογραφία σε οποιοδήποτε απο τα 4 είδη χορού (Κλασικό, Νεοκλασικό, Σύγχρονο και Modern Jazz) του εν λόγω διαγωνισμού.
 4. Διαγωνιζόμενοι της ηλικίας 11 χρονών έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο στην Ανοικτή κατηγορία 9-11 όσο και στην κατηγορία Παίδων 11-14 λαμβάνοντας υπόψιν τους κανονισμούς που διέπουν την κάθε κατηγορία.
 5. Στις χορογραφίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν props, αρκεί αυτά να μην επηρεάζουν τεχνικά το χώρο του θεάτρου.  Δεν επιτρέπεται η χρήση σκηνικών ή η εμφάνιση άλλων ατόμων επί σκηνής.
 6. Ο φωτισμός θα είναι ίδιος για όλους τους διαγωνιζόμενους σε όλες τις κατηγορίες.Οι χορογραφίες θα πρέπει να δημιουργηθούν έχοντας υπόψη ΜΟΝΟ τα ακόλουθα CUES: ΙΝ MUSIC / MUSIC IN
 7. Σε περίπτωση που ο/η διαγωνιζόμενος/η  σταματήσει κατά την διάρκεια της εμφάνισης του και αυτό δεν οφείλεται σε οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα, τότε η συμμετοχή του/της  ακυρώνεται.
 8. Οι διαγωνιζόμενοι που έχουν κερδίσει 1ο Βραβείο δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό στην ίδια κατηγορία την επόμενη χρονιά.
 9. Τα αποτελέσματα, αφού ζητηθούν από τις δασκάλες μέσω email , θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
 10. Όλες οι αιτήσεις συμμετοχής του Διαγωνισμού θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου δεν θα μπορεί να κάνει δεκτές οποιεσδήποτε εκπρόθεσμες αιτήσεις όπως επίσης και διαφοροποιήσεις στην μουσική των διαγωνιζόμενων.
 11. Η κάθε δασκάλα οφείλει να έχει στο θέατρο τις μουσικές των μαθητών της σε USB memory stick για αντίγραφο ασφαλείας (back up).
 12. Η σειρά των διαγωνιζόμενων σε κάθε κατηγορία θα είναι με βάση την ηλικία ξεκινώντας απο τον/ην μικρότερο/η διαγωνιζόμενο/η στον/ην μεγαλύτερο/η.

VΙI.  ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής για τον Διαγωνισμό είναι:

 • 1 x solo συμμετοχή-> €80
 • 2 x solos συμμετοχές-> €140
 • 3 x solos συμμετοχές-> €180
 • 4 x solos συμμετοχές-> €200
 • 5 x solos συμμετοχές-> €220

 Όλες οι εγγραφές πρέπει να υποβληθούν συμπληρωμένες μέχρι τις 1 Φεβρουαρίου 2023.                                                  

Οι εγγραφές  θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ διαδυκτιακά μέσω της πλατφόρμας του Συνδέσμου.

Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης θα πρέπει να είναι έτοιμα τα ακόλουθα:

 1. Πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο διαβατηρίου/ταυτότητας.
 2. Μια φωτογραφία, πορτραίτο σε μορφή JPEG.
 3. MP3 αρχείο με τη μουσική  που θα χρησιμοποιηθεί (οι μουσικές δεν θα μπορούν να αλλάξουν όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του διαγωνιζόμενου).
 4.  Προτρέπουμε όλους τους συμμετέχοντες να εξασφαλίσουν γραπτώς, σχετικές άδειες για τα       πνευματικά δικαιώματα των σύγχρονων κομματιών τόσο από τους χορογράφους όσο και από τους μουσικοσυνθέτες.
 5. Αποδεικτικό στοιχείο πληρωμής της συμμετοχής – τραπεζικό έμβασμα – με την εξής περιγραφή

πχ  (Όνομα Δασκάλας )  + (Όνομα Διαγωνιζόμενου/ης)

Όλες οι πληρωμές πρέπει να γίνονται ως εξής:

 • Όνομα Λογαριασμού: Σύνδεσμος Χορού Κύπρου
 • IBAN: CY73 0020 0333 0000 0001 0151 3000
 • Swift: BCYPCY2N  (Τράπεζα Κύπρου)

(Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της εγγραφής των διαγωνιζόμενων, θα λάβετε σύντομα).

VIΙI.  BΡΑΒΕΙΑ

 1. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο διαγωνισμό.
 2. Στην κάθε μια κατηγορία: Κλασικό, Σύγχρονο, Νεοκλασικό και Modern Jazz τα βραβεία θα είναι τρία και ένας έπαινος (1ον Βραβείο, 2ον Βραβείο, 3ον Βραβείο και Έπαινος αντίστοιχα).
 3. Σε περίπτωση ισοψηφίας τότε το βραβείο θα μοιράζεται εξίσου.
 4. Στην Ανοικτή κατηγορία 9-11 θα δοθούν διακρίσεις ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών. Ο συγκεκριμένος αριθμός θα ανακοινωθεί αργότερα.
 5. Οι υποτροφίες  και τα δώρα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη του Διαγωνισμού.

ΙX.  KΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 1. Την Κριτική Επιτροπή θα ορίσει το ΔΣ του Συνδέσμου Χορού Κύπρου και θα απαρτίζεται από πέντε  (5) εξέχοντες προσωπικότητες του χορού από το εξωτερικό.
 2. Τον ρόλο του συντονιστή θα αναλάβει ένα από τα μέλη του ΔΣ  του Συνδέσμου Χορού Κύπρου, χωρίς δικαίωμα βαθμολόγησης.
 3. Κανένας από τους κριτές δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για κάποιο/α μαθητή/τρια του (διαγωνιζόμενο), ή να έχει χορογραφήσει γι’ αυτόν/ή, ή να τον/την έχει εκπαιδεύσει κατά τα δύο (2) τελευταία χρόνια, ή να είναι συγγενής 1ου ή 2ου βαθμού.

 Χ.  AΠΟΒΟΛΕΣ / ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

 1. Εάν σε οποιαδήποτε φάση του Διαγωνισμού διαπιστωθεί ότι διαγωνιζόμενος παραβιάζει έναν ή και περισσότερους κανονισμούς, ή/και έχει προβεί σε ψευδείς παραστάσεις, δηλώσεις ή/και έχει καταχωρήσει ψευδή στοιχεία, οι διοργανωτές, (δηλ. ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου), διατηρεί το δικαίωμα να τον αποβάλει από το διαγωνισμό.
 2. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Χορού Κύπρου διατηρεί το δικαίωμα αποβολής από το Διαγωνισμό οποιουδήποτε ατόμου/συμμετέχοντα, ο οποίος έχει ανάρμοστη συμπεριφορά, είτε ο ίδιος είτε άλλο πρόσωπο του περιβάλλοντός του, απέναντι σε μέλος της Επιτροπής ή σε Κριτή.

XI.   YΠΟΓΡΑΦΗ Αίτησης ΕγγραφήςΔΙΑΦΟΡΑ

Η αίτηση εγγραφής στο διαγωνισμό θα πρέπει απαραίτητα να φέρει την υπογραφή του γονέα/κηδεμόνα της/του διαγωνιζόμενης/ου, της δασκάλας της/του διαγωνιζόμενης/ου και του ίδιου του διαγωνιζόμενου.

Με την υπογραφή αυτή δηλώνουν και τα τρία μέρη ότι συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς / διαδικασίες του Διαγωνισμού.

Σε περίπτωση κατά την οποία η αίτηση συμμετοχής δεν έχει υπογραφεί και από τα τρία μέρη, τότε ο Σύνδεσμος διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης και απόκλισης του/της υποψηφίου/ας από το διαγωνισμό.

Επιστροφή χρημάτων – Αναλογία 50% του ποσού συμμετοχής θα επιστρέφεται ΜΟΝΟ μετά από γραπτή ενημέρωση της/του διαγωνιζόμενης/ου ότι έχει σοβαρό ιατρικό λόγο κατά την διάρκεια του Διαγωνισμού, νοουμένου ότι θα προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον προσωπικό του/της Ιατρό.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ.

ΔΣ Συνδέσμου Χορού Κύπρου